Leena Meri Perusnaisen ajatuksia

Pakkopalautukset ovat normaali osa turvapaikkaprosessia

Mediassa käydään paljon keskustelua pakolaisten pakkopalautuksista. On myös hyvä muistaa, että palautuksia tehdään lisäksi rikoksiin syyllistyneille. 

Suomessa on vastaanottokeskuksissa yli 10.000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä, joista merkittävä osa on valittanut päätöksistä.

Monet  puolueet rientävät - Perussuomalaisia lukuunottamatta - kilpaa vaatimaan lisää selvityksiä siitä, onko kaikki mennyt eri käsittelyn vaiheissa täydellisesti. Pienintäkään virhettä tai sinne päinkään viittaavaa ei saa ilmaantua missään menettelyn vaiheessa tai asenne on heti, että Suomi rikkoo ihmisoikeuksia ja perustuslakia.

Turvapaikkaturismi on kohdannut koko Eurooppaa. Satojatuhansia Ihmisiä liikkuu paremman elämän perässä. Se ei kuitenkaan ole peruste turvapaikkaan minkään kansainvälisen sopimuksen tai Suomen perustuslain mukaan. Henkilö, joka ei saa turvapaikkaa joutuu poistumaan Suomesta. Näin sen tulee ollakin. Palautukset perustuvat lakiin. Laitonta maassaoloa ei tule pitää oikeusvaltiossa normaalina ilmiönä, jonka kustannukset maksetaan yhteisesti kerätyistä verovaroista.

Pakkopalautukseen joudutaan, jos maasta ei poistuta vapaaehtoisesti. Ei kai vaihtoehto voi olla, että tänne saa jäädä, jos vain haluaa. Koko järjestelmä menettää pohjansa, jos näin olisi.

Suomen turvapaikkaprosessissa henkilön asiat selvitetään maahanmuuttovirastossa ja kielteiset päätökset käsitellään valituksen johdosta hallinto-oikeudessa ja viime kädessä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Oikeusprosessiin saa myös oikeusavustajan valtion varoista. Monet hakevat turvapaikkaa useaan kertaan ja prosessi pyörii aina uuden kierroksen. Tämä voi kestää vuosia.

Mikä muu ihmisryhmä saa näin paljon apua ja tukea valtion varoin ja siten, että perusteet tutkitaan monessa käsittelyssä? Myös laillisuusvalvonta, kuten yhdenvertaisuusvaltuutetun valvonta, kohdistuu maasta poistamisen toteutukseen. Eipä tule heti mieleen moista koneistoa, esimerkiksi vanhustenhuollon osalta, vaikka jatkuvasti saamme lukea vanhustenhuollon epäkohdista. Sitten vielä pitäisi erikseen eri puolueiden vaatimuksista  pikaisest selvittää erityisen selvitysmiehen avulla onko kaikki mennyt täydellisesti turvapaikkahakemusten osalta. On selvää, että täydellistä maailmaa ei ole eikä tule. 

Suomi ei myöskään voi taata, että Suomesta poistetun ihmisen elintaso ja elämä vastaisi Suomen olosuhteita hänen kotimaassaan. Kaikille turvapaikkaa ei voida antaa vain ihmisen oman tahdon  perusteella. Edes tilanteessa, jossa oikeus turvapaikkaan on olemassa, ei se oikeuta henkilöä valitsemaan maata,  jonne haluaa asettua.

Selvitysmiesten sijaan tulisi panostaa tehokkaaseen palautukseen kielteisen päätöksen saaneille sekä siihen, että oikeutta hakea turvapaikkaa useaan kertaan rajoitettaisiin.

Julkisuudessa on esitetty Suomen varautuvan lähivuosina jopa 100.000 turvapaikanhakijan tulemiseen. Ellei toimenpiteitä maastapoistamisen tehostamiseen tehdä eikä uusintahakemuksia rajoiteta, me emme tule selviämään tuollaisesta määrästä hakijoita. Joskin ensisijainen tehtävä olisi estää ylipäätään tällaisen ihmismassan saapuminen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hetkinen, julkaisit saman bloggauksen jo eilen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mistä puolueesta Meri on? Ai niin, hänhän on persu...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eivät taida olla edustajan ja avustajan toimet synkronissa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jollei sitten tee tahallaan lisätäkseen näkyvyyttä.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Rakastaako Suomi valtiona heidän valtiotaan, "niinkuin itseään?"

Ajatellaanko yhdessä? ;Suomesta lähtisi paljon nuoria riskiä miehiä ja yleensä, kehollisesti tervettä kansaa, pois hoitamasta omanmaansa omia vanhuksia ja sairaita, sekä muullatavoin apua tarvitsevia rakkaitaan. Mitä sanoisi Puolustusvoimat? Nyt, kuitenkin tulijat, (kuulemani mukaan), istuvat rikollisten veneeseen. ? Milloin olemme kanssarikollisia? Silloinko, jos istun "konnan" kanssa hänen, vaikkapa varastettuun autoonsa, jolla hän "pösäyttää" jalokivikaupan ikkunan rikki ja kahmii taskunsa täyteen jalokiviä? Vai olenko jo sitä, jos ylipäätään, "istun hänen kelkkaansa," veneseensä? Eikö heillä ole ystävällisiä Puolustusvoimalisia maassansa, jotka sanoisivat heille, että älkää lähtekö mihinkään, me tarvitsemme "kipeästi" teitä? Olisi kiva, jos joku osaisi antaa asiaanliityvän, asiallisen vastauksen. Kiitos. Siunaten Lasse.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Suomen kannettava vastuu maailman pakolaiskriisien ratkaisussa.

Me voimme itsekin olla tulevaisuudessa samassa asemassa kuten turvapaikanhakijat tänään.

Empatiaa persuilla ei ole.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Keijo. Kiva, kun "puhut." Sanotaahan: Puhutaan, se auttaa. Olet oikeassa,(vaikkakin vähän laajemmin ilmaisten,); Ei meillä suomalaisilla ole empatiaa. Olen kyllä kuullut, että ainakin sinulla ja minulla, on hyvät mahdollisuude sitä saada. Hän joka meille teki tämän saannin mahdolliseksi, kertoi m.m. Laupiaasta samarialaisesta. Sanoo meille, että tekisimme samoin, kuin samarialainen. Kiitos. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Käyttäjän LeenaMeri kuva
Leena Meri

En osaa sanoa miksi blogi tuli kahteen kertaan, ei varmaan ole mitään maailmaa kaatavaa silti tapahtunut.

Toimituksen poiminnat