Leena Meri Perusnaisen ajatuksia

Aktiivimalli 2 tuo lisää ongelmia

Edellisenkään aktiivimallin ongelmakohtia ei ole vielä korjattu ja nyt suunnitteilla oleva uusi malli tuo niitä lisää.

Viittaan siihen, että hallitus aikoo velvoittaa työttömät hakemaan rangaistuksen uhalla vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa. Tiedot käyvät ilmi HS:n eilisestä artikkelista. HS:n tietojen mukaan työttömän työnhakijan tulisi raportoida hakemistaan työpaikoista verkkopalvelussa. Karensseista yhtenä vaihtoehtona on, että ensimmäisestä rikkeestä tulisi varoitus, toisesta rikkeestä tulisi 30 päivän ja kolmannesta rikkeestä 60 päivän karenssi.

Minusta tässä ei ole mitään järkeä, että työnantajien sähköpostit täyttyvät hakemuksista. No, aktivoi se ainakin jokaista potentiaalista työnantajaa, kun vastailee, että kiitos en hae ketään töihin ja jne. Lisää työtä saadaan ehkä valtion hallintoon byrokratian lisääntyessä, kun jotkut lukevat päivät pitkät listoja mitä työtä kukakin on hakenut.

Edellinen aktiivimalli on työllistänyt eniten Kelaa, joka tekee leikkauspäätöksiä ja siksi lisähenkilökuntaa on palkattu. Lisäksi toisella kädellä Kelan pitää myöntää toimeentulotukia leikkausten vuoksi työttömyysturvansa menettäneille. Valtion hallinto ja byrokratia paisuvat.

Aktiivimalli 2 ei edelleenkään ratkaise ongelmia joita esimerkiksi vajaatyökykyiset tai haja-asutusalueilla asuvat kohtaavat. Kaikkia työttömiä ei pitäisikään lähestyä yhtenä massana. Myönteistä olisi, jos hankalasti työllistyvät saisivat enemmän tukea ja ohjausta. Nuorille taas yksittäisistä toimista palkkatuki on osoittanut eniten positiivisia vaikutuksia työllistymisen kannalta.

Kaipaisin siis enemmän yksilöllistä, positiivista otetta ja kannustinta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Asia on juurikin noin kuten kirjoitit. Valitettavan harva vaan asian ymmärtää. Täällä ainakin blogisteissa on vielä keskimääräistä vähemmän niitä jotka ymmärtävät. Enemmän on Sipilän linjan kannattajia.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Ehkä lakiesityksen taka-ajatuksena on vähentää toimeentulotukimenoja, joihin aktiivimalli 1 on vaikuttanut jopa lisäävästi. Esitykseen jätetty vaatimus hakemusten realistisuudesta antaa mahdollisuuden määrätä sanktion jossain vaiheessa, sillä jos työtön ei työllisty, niin vika on siinä, etteivät hänen hakemuksensa ole realistisia. Oikeus työttömyysturvaan palautetaan siinä vaiheessa, kun hän työllistyy eli kun hänen hakemuksensa ovat osoittautuneet realistisiksi.

Juhani Vehmaskangas

Oikeuslaitos ainakin työllistyy kun aletaan ratkomaan sitä, että onko hakemus ollut realistinen vaiko ei. Tahi niin edelleen jos. Kuten nyt tämä?

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Yhteiskunnan/-valtion,kunnan kuin yrittäjien pitää aktivoida itsensä,jotta todella olisi tarjota työtä niitä tarvitseville ts.hakijoille.

Vaatimuksia,rangaistuksia (sanktioita)kuin byrokratian eri rattaita pyörittäen ja voidaan kysyä että mitä se hyödyttää työnhakijaa kaiken uhalla,etenkin sellaista työtöntä - joka ei asu ns.viihdekeskuksessa valtateiden vilinöissä jossa on eri yrityksiä poikineen,jopa valtion tuella.

Hallituksen nousevaa byrokratiaa sanktioineen,vaikka piti olla purkutalkoot byrokratian osalta. Toimistotyöntekijät eri pisteissä kiittävät kun töitä riittää heille - mm.työttömiä jahdatessa vaikka kuinka sepustaisivat viikottain " cv talkoitaan ".

Leena Meri - viimeinen lauseesi on villakoiran ydin,miten kohdataan työttömät,tai pitäisi Valtion toimesta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ei aktiivimallin tarkoituskaan ole se mitä kansalaisille kerrotaan, eli aktivointi, vaan kansalaisten kiusaaminen. Juuri tänään saimme lukea, miten valtiomme on taas kerran saanut moitteita liian alhaisesta työttömyys- ja sosiaaliturvasta ja voimaan tullut aktiivimalli on pudottanut näitä kaikista heikoimmassa asemassa olevien tuloja on ennestään.

On täysin selvää, että aktiivimalli lisää mielenterveysongelmia ja itsemurhia ja kansalaisten tulisi vaatia poliitikkomme tilille tällaisesta kiusaamisesta. Poliitikkomme ovat tekemässä kansanmurhaa, jatkavat siitä mihin Koivisto konklaaveineen lopetti. Ihmisoikeusjärjestöjen tulisi tarkkailla tilannetta hyvin tarkkaan.

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Tuohon kai Sipilän hallitus pyrkii. Sipilä on miljonääri.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Asia on valitettavasti juuri näin. Hallitus tekee tietoisen sosiaalidarwinistista kansanmurhapolitiikkaa. Ministerimme ovat silkan ihmisvihan asialla.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #12

Pylkkönen on vihatrolli, jolla ei ole mitään todellista sanottavaa yhtään mihinkään.

Eipä ole rahaa matkustella. Mutta olen mm. kahteen kertaan nähnyt läheltä, kuinka mielenterveyskuntoutuja on menettänyt kotinsa, koska byrokratiaviidakossa rämpiminen on tehty tässä maassa liian vaikeaksi. Ja omakohtaistakin kokemusta vähävaraisena hulluna kovassa ja armottomassa yhteiskunnassa elämisestä on ihan tarpeeksi. Olen käynyt lähellä kuolemaa useammin kuin kerran, viimeksi alkuvuodesta. Kaltaisellasi asennevammaisella ylimielistelijällä ei ole eikä tule koskaan olemaan oikeutta saarnata minulle näistä asioista eikä vähätellä sanottavaani.

En oikeasti ymmärrä, miksi kaltaistasi asiatonta törkimystä ei heitetä koko alustalta ulos.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #14

Sinussa on jotain todella perustavanlaatuista vikaa, jotain paljon vaikeimpiakin mielenterveyden ongelmia pahempaa. Valitettavasti on erittäin epätodennäköistä, että tulisit koskaan tiedostamaan asiaa.

Jos hallitus pyrkii tekemällään politiikalla kirjaimellisesti tappamaan mielenterveyskuntoutujat ja muita heikommassa asemassa olevia ihmisiä, kansanmurhasta puhuminen on täysin perusteltua. Nykyisen hallituksen kohdalla se on täysin perusteltua. Enkä siis edelleenkään puhu silavasta vaan kuolemasta, jonka lähellä olen tosiaan käynyt itsekin.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #14

Koska minun on tarpeen suojella itseäni ja ympäristöäni asioilta, jotka ovat aikaisemmin vieneet minut todella pimeisiin paikkoihin, aion jatkossa jättää sinut huomiotta. Mutta tiedä, etten toivo sinulle mitään hyvää. Enkä takuulla ole ainoa, joka näkee suoraan lävitsesi.

EDIT: Kerroit jo aikaisemmin, että mielenterveyskuntoutujat pitäisi mielestäsi lähettää työleireille loisijoina. Se riittää osoittamaan, ettei sinulla ole mitään huomioimisen arvoista sanottavaa yhtään mihinkään.

Pekka Pylkkönen

Kannustin se on aktiivimallikin. Selkeä kannustin töiden hakemiseen. Suurimmat ongelmakohdat kuten toimeentulotuen hakijoiden lisääntyminen on helppo korjata ulottamalla sanktiot myös toimeentulotukeen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

SE EI HYÖDYTÄ MITÄÄN!! Hyvä ihminen ymmärrä asian pointti!

Siis sama olisi laittaa kaikki sanomaan tunniksi A kirjainta ! AAAaaaa Ja jos et sano niin sinulta viedään rahaa joka sekuntti kun olet hiljaa..

Anteeksi tämänlaatuinen kommentti! Mutta tämä aktiivimallit ottaa niin paljon päähän ettei mitään järkeä, ja joku viellä yrittää puolustella niitä jollain ihme tavalla!

PS: Aktiivimallit eivät vaikuta minuun millään tavalla! Mutta pidempään olin työtön niin tiedän mitä se työttömänä oleminen oikeasti on!

Pekka Pylkkönen

Paitsi että se LISÄÄ TYÖLLISYYTTÄ JOKA ON MONEN MIELESTÄ HYÖDYLLINEN JUTTU. En kiellä sen ongelmia, mutta en myöskään hyötyjä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #27

Miten aktiivimallit lisää työllisyyttä?

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Niinhän se tuo lisää ongelmia, ainakin niille, joilla ei ole tarkoitustakaan tehdä töitä.

Juhani Vehmaskangas

Noinhan se osin on. Mutta kun se tuo ongelmia minullekin.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Niinhän se tuo lisää ongelmia, ainakin niille, joilla ei ole tarkoitustakaan tehdä töitä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Veikkaisin että haettavat työpaikat on katsottava joltakin ennaltamäärätyltä sivustolta joidenka hakemista ja valvontaa on helppo harjoittaa työkkärin yhteistyöfirmojen taholta. Toki itsekin voi vielä hakea haluamaansa työpaikkaa, mutta niillä ei kenties ole mitään tekemistä näiden 4 työpaikan per kk hakemisen kanssa. Näillä uusilla pakotteilla hakea työpaikkoja joltakin ennalta määrätyltä saitilta on tarkoitus vaan luoda uudet ns. 3. työmarkkinat pilipali työpaikoillaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Nykyinen että tuleva aktiivimalli on jotain aivan pöhköä, sellaista mitä ei olisi kuvitellut edes kuulevan kehnoimmankaan poliitikon suusta.

Nykyinen malli on nostanut valtion kuluja kun Kelan työmäärä on noussut, seuraava sitten nostaa TE-toimistojen kuluja tai mikä virasto nyt sitten pitää lukuja noiden hakujen määristä ja oikeellisuudesta.

Nämä on lähinnä toimia joista poliitikko voi ottaa kunniaa jos työllisyys paranee, muuten ollaan hiljaa.

Jokaisen on hyvä pohtia kohdistuuko nämä toimet oikeasti heihin joita tarvitsee aktivoida? Satuin kuulemaan 3 nuoren jutustelun jossa nauroivat miten milläkin kikalla täyttää nykyisen mallin ehdot.

Mielestäni aktiivimalleja ei ole kovin hyvin suunniteltu, ainakaan työllistävään tarkoitukseen, luultavasti toimivat lähinnä leikkureina jotka osuvat heikommassa asemassa oleviin, ei työnvälttelijöihin.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Malli kohdistuu erityisen kipeästi heihin, jotka eivät ole oikeasti työkykyisiä, mutta joille Kela kieltäytyy Sipilän pahantahtoisuutta heijastellen myöntämästä sairauspäivärahaa tai eläkettä. Ja tämä heikkojen karsiminen yhteiskunnasta on hallituksen nimenomainen tavoite. Itsemurhia tullaan näkemään valtavasti lisää, ja ministeriemme hykertelyä niille voi vain kuvitella.

Tiedän, että minua tarkkaillaan, mutta näistä asioista kirjoittamista en kyllä ole aikeissa lopettaa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Nykyinen että tuleva aktiivimalli on jotain aivan pöhköä, sellaista mitä ei olisi kuvitellut edes kuulevan kehnoimmankaan poliitikon suusta.

Nykyinen malli on nostanut valtion kuluja kun Kelan työmäärä on noussut, seuraava sitten nostaa TE-toimistojen kuluja tai mikä virasto nyt sitten pitää lukuja noiden hakujen määristä ja oikeellisuudesta.

Nämä on lähinnä toimia joista poliitikko voi ottaa kunniaa jos työllisyys paranee, muuten ollaan hiljaa.

Jokaisen on hyvä pohtia kohdistuuko nämä toimet oikeasti heihin joita tarvitsee aktivoida? Satuin kuulemaan 3 nuoren jutustelun jossa nauroivat miten milläkin kikalla täyttää nykyisen mallin ehdot.

Mielestäni aktiivimalleja ei ole kovin hyvin suunniteltu, ainakaan työllistävään tarkoitukseen, luultavasti toimivat lähinnä leikkureina jotka osuvat heikommassa asemassa oleviin, ei työnvälttelijöihin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hallituksessa ilmeisesti kuvitellaan ihmisten olevan mielellään työttömänä ja "nauttivan" siitä, työttömyydestä seuraavasta köyhyydestä, näinhän ei todellisessa elämässä ole, ns, työtä viaraksuvat ovat markinaalissa. Minulla on tuttavapiirissäni monia yrittäjiä tai yrityksen johtopaikoilla istuvia tuttavia, yksikään heistä ei näe mitään järkeä nykyisessäkään aktiivimallissa saati nyt vireillä olevassa aktiivimalli kakkosessa.

Pekka Pylkkönen

Asia ei ole mustavalkoinen vaan hyvin liukuva. Ihmiset eivät ole joko laiskoja tai ahkeria vaan jotakin siltä väliltä, eri aikoina eri intensiteetillä. Kannusteet ovat hyvin toimiva keino ohjata käyttäytymistä haluttuun suuntaan, ja ne toimivat vaikka kannuste ei olisi äärettömän suuri.

Tätä varten maailmalla koulutetaan tutkijoita jotta kaiken maailman kiljukaulojen mutuilulla ei tarvitsisi tehdä päätöksiä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ihan ystävällisesti ja rakentavasti kysyn seuraavaa:

Kerrotteko arvoisat kommentoijat minullekin tulevan esityksen tarkan sisällön? Eli sen mitä te kritisoitte? Moni täällä kun kommentoi varsin tietäväisenä tulevaa, josta minäkään en vielä tiedä tarkkaa sisältöä, koska asian valmistelu on KESKEN. Lausuntokierroskin on vielä edessä.

Kehuja en tietenkään odota, koska asia ja esityksen tuleva sisältö on monelle jo etukäteen täysin selvä: hallitus kiusaa työttömiä. Piste.

Mutta...jos malttaisitte kuitenkin odottaa.

Muistan erinomaisen hyvin kun työkokeilu ja suunnitelma sellaiseksi haukuttiin aivan pystyyn ja minua vaadittiin vetämään pois jotain sellaista jota ei ollut edes olemassa. Sanottiin vain EI, EI ja EI. EI käy. No kun asia tuli sitten eduskuntaan REKRYkokeilun nimellä, sitä kehuttiin jopa vasemmisto-oppositiosta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Miksi pitäisi tietää koko sisältö kritisoidakseen, jos pienikin osa sisällöstä tiedetään ja se pieni osa on ilmiselvää työttömien kiusaamista? Lisäksi tiedetään jo edellisen aktiivimallin olevan yksiselitteistä kiusaamista. Ei tässä ole mitään tarvetta odottaa mitään. Luopukaa sosiaalidarwinismistanne, jos ette halua tällaista kritiikkiä.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Sekö on kiusaamista, että hakee yhtä duunia viikossa? Hyvänen aika, kun on työtön niin sitähän hakee muutamaa paikkaa päivässä!Mitä ihmettä muuta sitä tekisikään?

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

7-8% työttömyys ja silti esim palvelualoille ei meinaa tekijöitä löytää. Kyllä jotain aktivointia pitää tehdä. Yhteiskunnan varoilla eläminen ei ole ainakaan työkykyiselle ihmisille kestävä vaihtoehto.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

TE-palvelujen sivustolla esitetään työttömän mahdollisuudet opiskella työttömyysturvalla varsin mallikkaasti mutta käytäntö on toinen. TE-virkailijalta ei voi saada ennen opintojen aloitusta sitovaa lausuntoa esim. opiskelujen sivutoimisuudesta vaikka kuin esittäisi opintojen järjestäjien virallisia dokumentteja. Eli työttömyysturva katkaistaan kun ilmoittaa aloittaneensa opiskelut. Seuraavaksi opiskelujen sivutoimituus voidaan evätä, että opiskelu onkin vähintään 5op/kk pituista. Siis kaiketi opinnoissa voi olla mukana jopa yli 5op pituisia kursseja, kunhan opiskelun kesto on keskimäärin vähemmän kuin 5op/kk. Tuossa sitä riittääkin TE-viranomaisille ihmeteltävää, että jos hetkellisesti jokin kurssi kestää yli 5op, voidaanko tyttömyysturva katkaista siitä paikasta ja periä takaisin.

Toimituksen poiminnat