Leena Meri Perusnaisen ajatuksia

Sisäilmasairaille perustuslain mukaiset oikeudet

Ei voi olla niin, että vain pari valtion organisaatiota määrittelee sen, onko tuhansien ihmisten sairastumisissa ja työkyvyttömyydessä kysymys sairaudesta vai ”luulotaudista”.

 

Osallistuin valtioneuvoston kanslian järjestämään Terveet tilat seminaariin 5.6.2018. Seminaariin osallistuivat mm. eduskuntaryhmien puheenjohtajat sekä ministerit Tiilikainen ja Grahn-Laasonen.

Omassa puheenvuorossani korostin sitä, että julkisen vallan on huolehdittava ihmisten terveydestä, turvallisesta ympäristöstä ja sosiaaliturvasta. Nämä kuuluvat perustuslaissa oleviin ihmisten perusoikeuksiin. Siksi sisäilmaongelmille on pakko tehdä jotain, vaikka päättäjät tässä nyt jälkijunassa tulevatkin. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä nostikin viime kesänä sisäilmaongelmat, niiden torjunnan ja sairastuneiden oikeudet yhdeksi kärkihankkeekseen, johon panostetaan.

Toin myös kentältä viestiä ja sanoin, että ongelmistaan kertovat ihmiset ovat viestittäneet luottamuspulasta. Sairastuneiden ihmisten ääni ei näytä valmistelussa kuuluvan päätöksentekijöille. Erityisongelmana on se, etteivät sairastuneet saa kunnollista diagnoosia. Diagnoosi takaisi heille oikeudenmukaisen työkyvyttömyyseläkkeen tai sosiaaliturvan. Koska asianmukaista diagnoosia ei saa, moni hakee lääkäreiltä mielenterveyslausuntoa. Luottamuspulaan on mielestäni ratkaisuna moniäänisyys, erilaisten osaajien kuuleminen.

Kuulun eduskunnan sisäilmaryhmään, joka on laatinut parikymmenkohtaisen toimenpideohjelman ympäristöministeriölle. Tuo toimenpideohjelma on melko kattava, mutta siihen pitäisi lisätä kaksi kohtaa.

Tarvitsemme ehdottomasti Suomeen tukimusta ja hoitoa antavia sisäilmaklinikoita. Tarvitsemme myös ns. väistöasuntoja, joissa sisäilmasta sairastuneet voivat asua siihen saakka, kunnes vaikkapa oma koti on remontoitu asumiskuntoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Joko on selvitetty minkälaisia itiöitä ja kuinka paljon sisäilmassa saa olla?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Vastuun pitäisi olla rakentajilla ja rakennuttajilla. Miksi rakennusten tarkastus laiminlyödään?

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Hei,

Spirulina mikrolevää voi kasvattaa kotona akvaariossa. Se desinfioi ilmaa, koska se kasvaa korkeassa jopa pH 12 arvossa.

pH saadaan nostettua kun tehdään puun tuhkasta ja vedestä lipeää.

Itiöt kuolevat kun jäävät nesteeseen ja hajoavat alkuaineiksi lopulta.

Mulla on blogi tuosta Spirulinan kasvatuksesta, valtio voisi kustantaa Spirulina-akvaariot homesairaille.

Pekka Pylkkönen

Kun nokan vuotaminen saadaan syyksi jäädä eläkkeelle, täällä ei enää olekaan duunareita. Kaikki saavat sitten oikeudenmukaisesti eläkkeensä. 0€ kuussa.

Toimituksen poiminnat