Leena Meri Perusnaisen ajatuksia

Kansanedustajien vanhat atk-laitteet vähävaraisille

Kun eduskunnan atk-laitteet ostetaan verovaroilla, eikö olisi oikeudenmukaista, että käytöstä poistettavat hyväkuntoiset laitteet jaettaisiin vähävaraisille?

Eduskunta on pian uusimassa lähes kaikki kansanedustajien it-laitteet. Laitteet on hallintojohtaja Rauhion mukaan uusittu noin neljän vuoden välein tietoturvasyistä.

Rauhion mukaan käytettyjen laitteiden kohtalosta ei ole vielä päätetty, mutta todennäköisesti laitteet tullaan myymään yritykselle, joka hankkii käytettyä tietotekniikkaa. Yksityishenkilöille laitteita tuskin myydään.

Mielestäni eduskunnasta poistettavien laitteiden antaminen vähävaraisille edistäisi osaltaan sitä, että vähävaraiset eivät syrjäydy, kun työt ja palvelut tehdään yhä enemmän internetin kautta. Eduskunnassa työskentelee noin tuhat henkilöä, joten käytettyjä laitteita vapautuu paljon.

Esimerkiksi pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen totesi YLE:llä maanantaina 14.5. keskustelussaan kokoomuksen kansanedustajan Susanna Kosken kanssa, että hän voisi työskennellä kenties kotonaan, mutta hänellä toimeentulotuki ei riitä tietokoneen hankintaan. Uskoisin, että Tikkanenkin varmasti ilahtuisi, jos saisi eduskunnasta vapatuvan tietokoneen käyttöönsä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Muutama vuosi sitten Turun valtuusto päätti säästää tietotekniikkakuluista poistamalla vammaisilta it-laitteista ja valtuustolle annettiin uudet iPadit ja muut vermeet.

Olisivat itse rahoillaan kustantaneet ja kansanedustajat myös.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kovalevyt varmaan menisivät nörteille kuin kuumille kiville!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

tuplan poisto.. laajempi teksti alempana

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Vähävaraisia puolustaville aloitteille yleensä annan suositukseni kuten tällekin. Vähän vaatimatonta tuo kyllä on tarpeeseen verrattuna, mutta vähäkin olisi jotain ja helpottaisi edes muutamia tuolta osalta.

Monelle vähävaraiselle tärkeintä olisi helvetillisen byrokratiaviidakon karsiminen edes perustukien saannin kohdalta, joka vapauttaisi ahdistusta edes vähän. Se että tuen tarpeessa oleva jää usein saamatta sitä, koska ei osaa/kehtaa/pysty(ahdistus/masennus/jne.)/jne. hakea edes tukea, on surullisen totta aivan liian monien osalta.

Tukien alikäyttö on Suomen häpeä (noh, yksi niistä monista) eikä aiheuta säästöjä, vaikka joku niin voisi kuvitella. Pitkällä aikavälillä syrjäytymisen syventyessä moinen vain lisää kuluja valtiolle.

Tukien alikäyttö siis on (vähemmin tunnetusti) paljon suurempi ongelma kuin tukien väärinkäyttö (joka toki sekin on ongelma, vain reilusti pienempi). Googlettakaa aivan vapaasti esim. "tukien alikäyttö" tai vastaavilla hauilla.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuskin onnistuu vaikka ajatus on kannatettava, koneilla on liikkunut paljon salaistakin tietoa joten hävitykseen menevät.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Jaah, no kiintis tuhottavaksi, toinen tilalle. Mitä sitä koko laitetta hävittämään mikäli jotain järkevää rahallista arvoa on vielä..
Epäilen että kansanedustajien laitteisto ei ole muutamien vuosien vanhentuessakaan luokkaa "Tokmannin töks-töks-satasen-android" (jolla silläkin on todistettavasti menty nettiin). Eli varsin toimivaa vieläkin monen ihmisen käytössä.

Enpä tietenkään tiedä millaisesta laitteistosta on kyse, mutta mikäli edes suht perinteisestä, niin aika halvalla noista saisi köyhemmälle ihmiselle koneen mikäli vain on esim. kiintolevyn vaihdosta kyse. Halvimmillaan laita parin kympin usb-tikku sinne Linuxilla ja eteenpäin pääsee silläkin. Tietenkin mikäli moisen operaation kustannukset nousevat suuremmaksi kuin hyöty (tuskin), niin ei. Mutta ei tuo nyt suuri operaatio liene, ja menisi varmaan sopivalla porukalla vapaaehtoisvoiminkin, kun kerran hyvään tarkoitukseen.

On melko varmasti ihmisiä, jotka kyllä auttaisivat mikäli tarkoitus on tarpeeksi järkevä/auttava. Näin ainakin mieluusti haluaisin uskoa.

**************************

Katsoin vielä tarkemmin tekstiä ja kuvaus oli:
" käytöstä poistettavat hyväkuntoiset laitteet jaettaisiin vähävaraisille? "

Damn, jos olisin vielä vähän köyhempi, niin kelpaisi itsellekin tai lähinnä kehtaisin ottaa vastaan ;) Löytäisinköhän vihdoin sen monelle ihanan tunteen, missä kaikkein köyhimmillekin osaa olla kateellinen. Moni sen tunteen on löytänyt, valitettavasti.

No ihan söpö idea, ja vielä kivempaa mikäli toimii (epäilen että sinne yritykselle ne koneet tosin menevät). Niitä suurempia vähävaraisempia auttavia ideoita sitten enemmän jatkossa, ja mieluummin byrokratian purkamiseen suuntaavia ja tukien automatisoimista ( papereiden pyörittäjät voivat saada potkut ja joutuvat etsimään uudet työt, mutta se on vähän voi voi ja suomalaisille loppupeleissä hyödyksi ).

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Siinä riittää hyvinkin, että kiintolevy pois vaan ja kone luovutettavaksi. Omassa työssäni olen nähnyt porattuja kiintolevyjä, muistislotit vasaralla moukaroitu ikään kuin luultiin, että niihin jää muistiin jotakin mutta täyttä romutavaraa siitä on tullut. Ei jäänyt purettavaksi kuin näyttö, näppäimistö, prosessori ja loput roskiksiin.

Eräs oli erittäin kunnollinen jättimäinen poraus: Suuret reiät kannettavan lävitse monesta kohtaa, että mitään ei jäänyt talteen otettavaksi.

Se oli minulle järkyttävä näky, että jos tietokoneille olisi olemassa henkirikos, niin tästä olisi tullut ilmoitus taposta. ;)

On niitä vainoharhaisia ihmisiä olemassa, että varmistavat tuhoamalla koneen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Vähävaraisille tulisi kustantaa myös kuukausittaiset nettimaksut. Ei vähävarainen tietokoneella juuri mitään voi tehdä jos ei pääse netista lataamaan ilmaisia ohjelmia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Vähävaraisille tulisi kustantaa myös kuukausittaiset nettimaksut."

No kunhan nyt tuet edes menisivät vähemmän byrokraattisesti, niin tukien alikäyttö vähenisi. Sitä kautta moni kurjuuteen tippuneista saisivat helpostusta ahdinkoonsa, ja useimmat saisivat hoidettua tärkeimmät laskunsakin paljon paremmin. Netti nyt ei paljoa maksa, mikäli vain perustulokin edes tulee tilille eli on pystynyt saamaan sen (kaikilla näin onnellisesti ei ole).

Köyhyys lamauttaa monet henkilöt etenkin mikäli ei ole suojaverkkoja eikä tietoja keinoista miten selviytyä sellaisessa maailmassa (tiedot leipäjonoista alueella, avustusjärjestöt, tukien saaminen ja mihin on oikeutettu, jne. jne.). Mikäli lamaantuminen/stressi/jne. kestää tarpeeksi kauan eli vaikkapa kuukausiakin, niin sieltä nouseminen vaikeutuu huomattavasti. Moni joka vaikka keskituloista tipahtaa köyhyyteen syystä tahi toisesta voi olla aika ummikkona etenkin kun stressi on täysillä päällä jatkuvasti ja velkojat kimpussa (mikäli vielä jaksaa sellaisista välittää kuten moni ainakin alussa). Näiden asioiden käsittäminen on lähes mahdotonta niille, joilla ei ole kokemusta joko auttajana tai autettavana Suomen köyhimpien tilanteissa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Eikä verkkoon pääse ilman maksullista modemia (50-100€) - vaikka kuin maksaisi netín kuukausimaksua.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #11

Höpöhöpö. Kännystä usb johto tietokoneeseen niin avot olet 3g/4g verkon kautta interwebsissä kun puhelin toimii "mokkulana" läppärillä onnistuu ilman piuhaakin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kaivoin esiin vanhan blogini vuoden takaa, kun muistin sen koskevan juuri näitä varastettuja laitteita, joiden piti mennä kouluille oppilaiden käyttöön. Tietotekniikka häipyi teille tietämättömille ja kuinkahan se tarina lopuksi päättyikään? Ehdonalaistako varkaille? Painettiinko koko juttu villaisella? Summat liikkuivat 4- ja jopa 9- miljoonan vaiheilla.

http://zzz333.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234404-opet...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kommenttini jäi keskeneräiseksi, kun jouduin sen kesken lopettamaan. Tarkoitukseni oli tuoda esiin, kuinka vähän jo valtiolle ostettujen tietokoneiden oikeata määränpäätä jälkikäteen tarkastetaan. Tuolla 4-9 miljoonan euron kadotetulla potilla jo saisi myöskin lähes kaikille halukkaille vähävaraisille ihmisille omat koneet kotiin. Löysällä on nähtävästi ollut virastojen määrärahat, kun näin ylipäätään pääsi käymään?

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Hyvä Leena.

Juurikin noin !!

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Monille vanhoille tietokoneille saa lisää käyttöarvoa, kun niihin asentaa jonkun kevyen Linux-jakelun. Itse käytän yleensä Lubuntua vanhoilla PC-koneilla.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lubuntu

Toimituksen poiminnat