Leena Meri Perusnaisen ajatuksia

Kokoomuksen yhteistyöhaluttomuus esteenä tärkeän lakialoitteen etenemiselle?

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on tehnyt lakialoitteen, jossa halutaan muutoksia rangaistuksiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lakialoitteen mukaan sukupuoliyhteys lapsen kanssa määriteltäisiin aina raiskaukseksi.

Aloitteen taustalla on Turun hovioikeuden viimesyksyinen tuomio, jonka mukaan 10-vuotiaan lapsen kanssa seksuaalisessa kanssakäymisessä ollut mies vapautettiin raiskaussyytteestä. Pirkanmaan käräjäoikeus oli aiemmin katsonut, että jutussa jäi näyttämättä toteen sukupuoliyhteyden tapahtuneen vastoin uhrin tahtoa ja samaan päätelmään tuli myös hovioikeus.

Ihmettelen, miksi Heinonen tullut tähän käsitykseen vasta nyt.  Tein samasta asiasta lakialoitteen jo reilu vuosi sitten huhtikuussa 2017. Tuolloin Heinonen ei allekirjoittanut lakialoitettani. Kimmoke aloitteelleni oli kyseisen 10-vuotiaan tytön oikeustapaus, johon Heinonenkin viitaa.

Lakialoitteessani ehdotettiin rikoslakiin lisäystä, jossa raiskauksesta tuomitaan henkilö, joka on sukupuoliyhteydessä henkilön kanssa, joka nuoren iän aiheuttaman kehittymättömyyden vuoksi ei kykene muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Perustelin lakialoitettani sillä, että suomalainen rikoslainsäädäntö ei ota riittävästi huomioon tilanteita, joissa alaikäinen lapsi joutuu seksuaalirikoksen uhriksi ja asiassa jää tuomioistuimelle harkintavaltaa ottaa huomioon erittäin nuoren lapsen suhtautuminen ja jopa väitetty suostumus tilanteeseen. 

Lakialoitteeni ei ole edennyt. Kokoomus on hallituspuolue, jolla on lakivaliokunnan puheenjohtajuus ja oikeusministerin salkku, eli kokoomus olisi hyvin voinut viedä asiaa eteenpäin niin halutessaan.

Luulisi, että jos kansanedustajan jättämä lakialoite on hyvä ja vastaa juuri sitä mitä itse ajattelee, niin sen myös allekirjoittaisi. Ei kai se, että aloite jätetään puolueesta, jonka kanssa kokoomus on kieltäytynyt tekemästä hallitusyhteistyötä, voi olla allekirjoittamisen tai aloitteen eteenpäinviemisen esteenä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Parempi kuitenkin myöhään kuin ei ollenkaan.

Toisaalta kokoomuksen lakiesityksiä pitää tutkia aina suurennuslasin kanssa, jotta niihin ei jää hyvän veljen mentäviä porsaanreikiä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kaipa sinä nyt äänestät Heinosen lakialoitteen puolesta, koska se on saman sisältöinen kuin omasi oli?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Meillä on ollut tällainen ongelma Kotkan valtuustossa, vaikka kyse ei olisi perussuomalaisista, mutta tällä valtuustokaudella henki on ollut toinen ja ilmapiiri muuttunut. Eduskunnassa pitäisi ottaa mallia Kotkan uudesta kaupunkistrategiasta, ehkä se toisi nämä muutoksen tuulet, mitä Leena Meri peräänkuuluttaa. Sieltä se meidänkin uusi henki ja ilmapiiri nyt puhaltaa. Hyvän aloitteen voi allekirjoittaa, vaikkei olisi samasta puolueesta.

http://www.kotka.fi/instancedata/prime_product_jul...

Toimituksen poiminnat