Mistä sopeutumiseläkeuudistuksessa olikaan kyse?

Perussuomalaisia lukuun ottamatta muut eduskuntaryhmät ovat luoneet sopeutumiseläkkeen tilalle uuden järjestelmän eli sopeutumisrahan uusilla etuuksilla höystettynä. Lähdimme korjaamaan kohtuuttomuuksia eli sopeutumiseläkejärjestelmän lakkauttamista asiasta tehdyn kansalaisaloitteen sekä perussuomalaisten asiasta tekemän lakialoitteen mukaisesti. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kannan mukaan lakkauttamisasiaan ei olisi saanut koplata kansanedustajien omien etuuksien nostoa.   

Sopeutumiseläke on nykyisin enintään kolmen vuoden ajan maksettava sopeutumisraha vuoden 2011 jälkeen aloittaneilla kansanedustajilla. Uuden sopeutumisrahan piiriin siirtyvät myös sopeutumiseläkettä nostavat ex-kansanedustajat ja nykyiset ennen vuotta 2011 aloittaneet kansanedustajat. Ne jotka saavat nyt sopeutumiseläkettä, voivat saada lain voimaantulon jälkeen sopeutumisrahaa vielä kolme vuotta.

Uudessa mallissa sopeutumisrahaan on jatkossa oikeutettu jo yhden edustajana toimitun vuoden jälkeen, kun nykyisin minimivaatimus on ollut kolme vuotta. Samoin korotetaan 1. ja 2. kauden edustajien sopeutusrahan määrää vajaat 300 euroa kuukaudessa. Näitä korotuksia emme voineet hyväksyä.

Yllättäen myös ex-ministereiden ns. dinosauruspykälä haluttiin tuoda tähän yhteyteen.  Muutoksen tarkoitus on, että eduskunnan kansliatoimikunta voisi hakemuksesta myöntää harkinnanvaraista ylimääräistä vanhuuseläkettä, jossa huomioidaan yli 15 vuotta sitten ansaitut nykyistä korkeammat eläkekertymät. Perussuomalaiset eivät voi hyväksyä sitä, että uudessa mallissa kansanedustajien miehittämä kansliatoimikunta voi myöntää toverituomioistuimena rahaa pärstäkertoimen mukaan.  

Sen sijaan olisimme voineet hyväksyä esillä olleen mallin, jossa kansaedustajat laitetaan samalle viivalle muiden kansalaisten kanssa, eli kansanedustajat olisivat siirtyneet ansiosidonnaisen päivärahan ja aktiivimallin piiriin. Tätä muut puolueet eivät hyväksyneet.  Muiden puolueiden kannattama uusi sopeutusrahamalli sisälsi kansanedustajille niin paljon uusia etuuksia, että emme voineet tällaista kokonaisuutta hyväksyä, koska tarkoitus oli purkaa kohtuuttomuuksia eikä luoda niitä lisää.

 

(täsmennys 23.5 / 300 euroa kuukaudessa)

LeenaMeri
Perussuomalaiset Hyvinkää

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän kansanedustaja ja Perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja.
Perustuslakivaliokunnan jäsen,
Olen koulutukseltani oikeustieteen maisteri ja varatuomari.Olen Hyvinkään kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja.
Voit lukea minusta lisää osoitteesta www.leenameri.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu