Leena Meri Perusnaisen ajatuksia

Aktiivimalli passivoi sinisten ministerin

Kauppalehti tuo esille aktiivimallin yhden sudenkuopan: ”Suomessa yritetään apinoida Tanskan työvoimapolitiikkaa, mutta yhtälöstä puuttuu tärkeä palanen, yksilöllinen palvelu."

Ruotsissa on lähdetty antamaan työnantajille helpotuksia pitkäaikaistyöttömien palkkaukseen. Eiköhän se palkkaushalu tosiaan pidä ensin työnantajalla olla. Ketään ei voi pakottaa työllistämään, vaikka sinne lähettäisi 100 hakemusta.

Ongelmana on TEM:n tutkimusjohtajan mukaan, että töiden perässä kulkeminen on hankalaa mm. asunto-ongelmien vuoksi. Perussuomalaiset esitti eduskunnassa syksyllä vaihtoehtobudjetissaan uutta muuttoavustusta kahden asunnon loukkua varten. Esimerkiksi koeajaksi, jotta tietää saako sen työn, ennen suurempia päätöksiä. Muuttoavustus olisi hyvä apu myös, jos joutuu pitämään määräaikaisuuden vuoksi kahta asuntoa. Eipä tullut kannatusta. Eikö haluna olekaan auttaa ihmisiä työllistymään?

Hallituksen keskustalainen ja kokoomuslainen ministeri ovat julkisesti puolustaneet aktiivimallia. Ikävä vain, että he eivät tunteneet edes lain sisältöä, vaan ovat levittäneet siitä vääriä tietoja. Olettaisi edes ministereiden tietävän mitä on tullut tehtyä?

Julkisuudessa on myös ihmetelty, että sinisten työministeri lain vastuuministerinä on kadonnut maan alle. Ei ole ensimmäinen kerta, kun ministeri "pakenee" ja selittää eduskunnassa, että näitä lakeja on pakko tuoda. Siis? Eikö hallituksessa voikaan vaikuttaa? Ryhdikäs ihminen seisoo edes omien esitystensä takana eikä pakene muiden selän taakse.

Kyllä on hallituksen touhu täyttä sekoilua. Osa puolustaa lakia, mutta väärin perustein ja osa pakoilee vastuuta toisten selän takana. Lisäksi hallituksessa on suunnitteilla aktiivimalli 2, jonka tarkoituksena on tuoda lisää rangaistuksia.

Kauppalehti 5.1.2018

Verkkouutiset 6.1.2018

Kaleva 5.1.2018

Iltalehti 5.1.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Leena, vastuuministeri on se ministeri jonka ministeriö lain valmistelee. Esittelevä ministeri en ollut suinkaan minä. Sen varmaan korjannet?

En minä ole kadonnut mihinkään vaan puolustanut ja myös kritisoinut mallia eduskunnan edessä monta tuntia, Maikkarin aamutelkkarissa ja kahdessa blogissani täällä puheenuvuorossa interaktiivisesti(anteeksi sivistyssana).

Hallitusohjelman ja myös sen työllisyyspolitiikan oli hyväksymässä koko eduskuntaryhmä ja sitä oli neuvottelemassa kanssani silloinen työmies Matti Putkonen, taitaa olla nykyinenkin työvoimapolitiikan asiantuntija puoluetoimistolla? Tämäkin kannattaisi muistaa ja kertoa kansalaisille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jari, päivitetyn hallitusohjelman mukaan olet ollut vastuuministeri tuohon aikaan. Milloin olet vastuusta "vapautettu"? Kesälläkö 2017?
Ohjelman alkutekstissä kerrotaan;
"Kilpailukyvyn ja työllisyyden edistämiseen tähtäävillä hallituksen uudistuksilla luodaan edellytyksiä yritysten uudistumiselle,
kasvulle ja kansainvälistymiselle. Kilpailukykyä vahvistetaan hallituksen yrittäjyyspaketilla, joka parantaa yritysten toimintaedellytyksiä.
Työttömyysturvan uudistamisella kannustetaan työn nopeaan vastaanottamiseen. Työvoimahallinto uudistetaan työllistymistä tukevaksi."

Tarkemmat ohjelmaan sovitut toimet on luettavissa tämän linkin "Hallitushojelma" kohdasta KÄRKIHANKE 2, sivulta 22 alkaen.
http://vnk.fi/documents/10184/321857/Toimintasuunn...

Ei tuossa ole sovittuna toimista, joita nyt ollaan toteuttamassa. Kyllä nykyiset hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset ovat sopineet mitä ovat sopineet ja josta on hulapaloo noussut. Ihan aiheesta. Jotain toki on tehtävä, mutta nyt sovitut eivät ole oikeassa mittakaavassa. Toki hyvä on pistää syyttelyt esim. hallitusneuvotteluissa mukana ollutta kohtaan, vaikka varsinaiset toimet on kuitenkin sovittu paljon myöhemmin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Aktiivimallista tulee toteutuessaankin floppi, jota hallitus selittelee onnistumiseksi taikomalla talouskasvun aikaan saamaa työllistymistä aktiivimallin eduksi.

Näin tulee käymään: moni työtön jättäytyy Kelan toimeentulotuelle. Osa vain antaa prosenttien lähteä, eikä välitä, velkaa kun tulee muutenkin. Loput käyttävät aikaansa pätkätöiden ja kurssien jahtaamiseen sekä hoitamiseen, poissa vakityön etsimisestä. Niinpä heistä harvempi saa vakitöitä.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Totta totisesti olet Lindström puolustanut tuota aktiivimallia, mikä ei ole mitenkään toimiva malli, eikä koko asiaa ole edes loppuun asti ajateltu, eli menitte sitten ja päätitte äänestää sen puolesta ja vieläpä erittäin hätiköiden.
Meitä kansalaisia on melkoisesti, jotka ajattelemme niin, että Sinisten hallitukseen menosta on ollut vain haittaa, eikä teitä voi puhtaasti minkäänlaisena hallituspuolueena edes pitää.

Käyttäjän LeenaMeri kuva
Leena Meri

Ystävä hyvä. Kyllä sinä työministerinä ja hallituksen ministerinä vastaat työllisyyspolitiikasta. Kaikista työllisyyspolitiikan vastauksista mukaan lukien tämä olet eduskunnan salissa ollut se ministeri joka näihin kysymyksiin vastaa, joten älä nyt pakoile. Aika hupaisaa leikkiä nyt riviedustajaa. Ei ole siis mitään korjattavaa.

Aina sinä siirrät vastuuta muille. Laki tuotiin eduskuntaan kun sinä ja muut ministerit olitte loikanneet PS puolueesta ja sen yksityiskohdista vastaa koko hallitus, joten ihan naurettavaa yrittää sälyttää vastuuta taas muille.

Olen perustuslakivaliokunnan kuulemisissa saanut valiokunnan jäsenenä tietää lain ongelmakohtia, joita ette voineet muuttaa. Sanotte koko ajan että hallituksessa voi vaikuttaa. Vaikuttakaa sitten vai onko asiallista että henkilöltä leikataan tukea vaikka hän kaikkensa tekisi ja tilanne johtuisi hänestä riippumattomasta syystä.

Olisit vastannut kysymyksiin lain oikeudenmukaisuudesta mielummin tässäkin kuin siirrellyt vastuuta muille, kannatatko lakia kokonaisuudessaan ja kaikilta osin ja aiotko vaikuttaa lain epäkohtien poistamiseen kun kansalaisaloite tulee saliin? Vastaa mielummin siihen äläkä muita syytä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Joo, persujen uuvatteihin kohdistuva kritiikki ei tunnu vieläkään tarpeeksi uskottavalta. Persut oli hyväksymässä nykyistä hallitusohjelmaa ja samoilla äänillä maassa on sellainen hallitus kun on.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Osoita sinäkin se hallitusohjelman kohta, jossa on sovittu mainituista toimista työttömiä kohtaan. Kts. edellä kommenttini, jossa on linkki ko. hallitusohjelmaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #5

Ei löytynyt kyykyttämistä, ota vaikka lainaus niin voidaan tarkastaa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Juha Salmi, älä linkitä vanhaa ohjelmaa, kun tuohon on tehty päivitetty ohjelma. Tuohon päivitettyyn ohjelmaan on linkki Jarille kirjoittamassani vastakommentissa #3.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #5

Ei kyllä löytynyt sieltä tätä aktiivimallia.

Ja muistanet että hallitusohjelma on kolmen puolueen voimasuhteiden kompromissi, joten aivan älytöntä vaatia perussuomalaisia sitoutumaan hallituksen ohjelmaan.

Halla-Ahohan potkaistiin hallituksesta pois koska vaati hallitusohjelman noudattamista (=kepulle ja kokkareille sopi vaan omat jutut)

Käyttäjän LeenaMeri kuva
Leena Meri Vastaus kommenttiin #5

Missä PS on sitoutunut niihin lain yksityiskohtiin ja erityisesti ongelmakohtiin, jotka tulivat esille syksyn 2017 eduskuntakäsittelyn aikana ? . Erityisesti perustuslakivaliokunnan jäsenenä käsittelimme ehdotuksen jolla työtöntä ei olisi laitettu mahdottoman eteen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se nyt on ihan se ja sama onko siellä sinisiä ukkoja vai persu-ukkoja molemmat ovat samanlaisia.

Kun puolue siirtyy opoositioon, niin kaikki mikä on ennen yhdessä päätetty, muuttuukin kauheaksi köyhien kyykytykseksi.

Se jos mikä on jotenkin huvittavaa, ja kyllä se äänestäjäkin sen tajuaa.

Taidamme saada seurvaavaksi vasemmistohallituksen, jos tämä hallitus tällä linjalla jatkaa, ja se on hyvä asia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ennen kesää olimme kaikki persut rivissä puolustamassa Lindströmin hienoa työtä työministerinä.

Kesän jälkeen olimme kaikki persut rivissä haukkumassa LIndströmiä huonosta työstä.

Loogista? :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ennen kesää olimme kaikki persut rivissä puolustamassa Lindströmin hienoa työtä työministerinä."

Sinähän olet täysi pelle, näytä edes yksi kommentti jossa Lindströmin työtä ministerinä olisi kehuttu? Oletko edes persu?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut kehuivat omiaan, se nyt vaan oli kirjoitettu minä-muotoon vitsinä, sori jos oli liika vaikeaa.

Kyllä persut kehuivat ministereitään kilpaa, mutta kummasti se sitten kesällä muuttui.

Oppositiopolitiikka on sellaista, juuri samaa, mitä persut haukkuivat hallituksessa ollessaan.

Halla-ahokin olisi koko hallitusohjelman hyväksynyt, jos maahanmuuttoa olisi kiristetty.

Tämä on sellaista lapsellista lätinää, mutta se kuuluu oppositioon, siellä on kiva huudella kaikkea, ja ensi vaalikaudella persut sitä jatkavat taas.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

petteri, et ilmeisesti lukenut Lindströmin eka kommenttia, jossa hän sanoo jonkun muun olevan vastuuministeri aktiivimallissa. Kuitenkin pöivitetyn hallitusohjelman 2016 mukaan vastuuministerinä ko. kärkihanke 2:ssa eli myös aktiivimallissa on ollut juuri ministeri Lindström. Hän ei ole vastannut onko hänet keskusta ja kokoomus syrjäyttänyt tuosta vastuupaikalta kesällä 2017 kun saivat pitää entiset ministerisalkkunsa. Noin se taitaa olla käytännössä tapahtunut. Onko vastuuministerinä nyt julkisuudessakin esiintynyt aktiivimallia puolustelemassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen vai joku muu kokoomuksen tai keskustan ministeri?

Hallitus ei ole ainakaan infonnut ministerien tähtäväkenttien muutoksista. Näin ollen on ollut syytä kritisoidakin työministeri Lindströmiä ja nimenomaan siksi kun PS:n kanssa sovittua hallitusohjelmaa ei ole noudatettu puolueen jakautumisen jälkeen.

Petteri sinun ajatuksenjuoksusi ei vain ole realistista ja todellisuuteen nojautuvaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mitä väliä on vastuuministerillä? Mulle se ei merkitse mitään, hallitus ne yhdessä päättää.

Kaipa nyt kaikki haluaa eroon aktiivimallista, ja persut kaikesta mitä hallitus on koskaan päättänyt.

Jos hallitus olisi kiristänyt maahanmuuttoa, niin Halla-aho tälläkin hetkellä puolustaisi hallituksen päätöksiä :)

Sellaista se oppositiopolitiikkaa on helppoa ja hauskaa.

Tämä aktiivilaki on täysi susi, ja se toivottavasti koko hallitus kannatuksessaan saa kokea.

Toivottavasti kansa äänestää nyt vasemmistoa ja vihreitä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #14

Joo, olen ymmärtänyt ettei petterille meinaa mitään ministerien vastuualueet eikä kyllä hallituksen tekemillä päätöksilläkääm ole mitään merkitystä. Merkitystä on vain sillä, että PS on oppositiossa.

Puhut paljon pehmeitä ilman faktatiedon esittämistä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #15

Sirpa, suosittelen Petterin kommenttien sivuuttamista. Päähän koskee kun sama levy soittaa maailman pienimmällä viululla samaa sävelmää blogista toiseen ja kommentista toiseen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #20

Ritala nyt sattuu olemaan totuudentorvi, jota teidän pitää kuulemaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #22

#20

No ei sitten mitään jos Manu kerran niin sanoi. Tokkiinsa noin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #20

Mikko, hyvin usein olen sivuuttanutkin, mutta joskus on vain ihan pakko puuttua typeryyksiä sisältäviin ulostuloihin. Noissa kun ei ole mitään faktaa esitettynä vaan todellakin saman toistoa kirjoittelusta toiseen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

ritala, joko sinäkin oli kuulumassa välillä Persuihin , kommentistasi päätellen?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vastaa nyt petteri, vai etkö halua nyt vastata ?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hallituksen tarharyhmä tulisi saattaa siihen paikkaan mihin se oikeasti kuuluukin.

Toimituksen poiminnat