Leena Meri Perusnaisen ajatuksia

Suorat sanat

Entinen valtakunnansovittelija Salonius antaa suorat sanat työmarkkinaosapuolille.

Salonius kertoi Ylen iltauutisissa, että lakkoilu on Suomessa jo ongelma.  Lakkoja oli Suomessa viime vuonna n. 140 kun vastaavasti Ruotsissa niitä oli 5. Hän peräänkuulutti työmarkkinaosapuolilta kokonaiskuvan hahmottamista ja asiakysymyksiin keskittymistä menettelytavoista riitelemisen sijaan. Hän katsoi, että osapuolten väitetyt huonot välit eivät ole kuin tekosyy olla neuvottelematta.  Hän katsoi AKT:n esittämän perusteen vetäytyä neuvotteluista tekosyyksi, sillä Saloniuksen mukaan oli yleisesti tiedossa jo viime kesän yhteiskuntasopimusneuvotteluista lähtien, että työnantajien EK ei jatkossa enää tee keskitettyjä tuloratkaisuja. AKT:n Ilmoitus vetäytyä neuvotteluista tuli yllätyksenä jopa SAK:lle.

Hupaisaa oli, että SDP:n puheenjohtaja Rinne esitti ratkaisuksi tähän uuteen tilanteeseen, että hallituksen pitää vetää työelämää koskevat ns. pakkolait nyt heti pois.

Miksi? Jos syy neuvotteluiden vaikeutumiseen oli AKT:n mukaan työnantajapuolen eli EK:n toiminta, niin miten hallituksen lakien vetäminen siihen vaikuttaisi. Tästä huomaa, miten SDP on juuttunut toistamaan samaa mantraa. SDP:n mielestä hallituksen lakipaketti olisi pitänyt alun perin vetää pois, koska hallituksen toiminta esti neuvottelut asiasta. Nyt kun neuvotteluita kuitenkin käydään, niin SDP:n mielestä lakiesitykset pitäisi vetää pois EK:n toiminnan takia.  SDP tekee siis kaikkensa kytkeäkseen hallituksen työelämää koskevat lait ihan kaikkeen. SDP:n mielestä on siis parempi, että maan hallitus ei tee mitään asioiden eteen.

Pääministeri Sipilä toivoi edelleen neuvottelutulosta ja ihmetteli yhdessä ulkoministeri Soinin kanssa, että missä isänmaan etu.

Nyt mitataan se työmarkkinaosapuolten neuvottelu – ja sopimuskyky, jota SDP pitää niin pyhänä ja toimivana. Onko SDP tosiaan sitä mieltä, että neuvottelutulosta odotetaan vaikka kymmenen vuotta ilman, että hallituksella ja eduskunnalla olisi oikeus puuttua asiaan säätämällä lakeja.

Linkki uutiseen asiasta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Leena hyvä, tilanne SDP:n ja Rinteen ulostulojen syynä taitaa olla saada hallitus kaatumaan keinolla millä hyvänsä ja sitä kautta uudet vaalit, nyt kun gallupit näyttävät demareille hyviltä. Ehän kuitenkaan gallupeilla pelkästään vaalitulosta aikaan saada vaan pitää olla jotain kuranttiakin tarjottavana. Onko demareiden ja vasemmiston mielestä se kuranttia tässä taloustilanteessa, ettei tehdä eduskunnassa mitään korjaavaa liikettä vaan annetaan kaiken mennä vielä pahempaan tilanteeseen. Tuota demarit ainakin näyttävät eduskunnassa ajavan takaa. Tähän kuvioon sopii vallan mainiosti Rinteen vaatimus, jossa vaaditaan hallitusta perumaan ns. pakkolait. Vaatimus on ollut demareilla toistuva. Typerä voi olla, mutta ei noin typerää politiikkaa luulisi edes demareiden ajavan, sillä kyseessä on varotoimenpide hallitukselta jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse keskinäiseen sopuun neuvotteluissa (pakkolait on peruttavissa sopimuksen syntyessä).

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ainakin paikallisensopimisen esteenä on ettei laissa ole määrättyä minimi palkkaa, siihen asti on hyvä pysyä yleissitovassa TESissä ainakin monikansallisissa-, suurissa- ja keskisuurissayrityksissä.

Toimituksen poiminnat